Ha valaki mélyebben is bele akar látni, hogy mi is volt a múlt hét végén ez a Szetey montázs-ügy, és hogy ilyenkor milyen történések játszódnak le a háttérben, annak ajánlok egy kis olvasnivalót.

Debreczeni József "Az új miniszterelnök" című könyve aranyat ér, ha érteni akarjuk Gyurcsány Ferenc lelkiéletét. És bár a szerző szervilisen nyalogatja az interjúalanya alfelét, valamint olyan bűncselekmények, mint a Nomentana-ügy sorozatos okirat-hamisítása, nyomokban sem kerül említésre, de ennek ellenére akad benne néhány kincset érő részlet.

(Kiemelések tőlem)

  • 209-ik oldal 

(...) 

A Fidesz-MDF pártszövetség támogatottsága decemberre felülmúlja az MSZP-ét, ami azt jelenti, hogy az ellenzék két évig tartó vezetése után ismét a kormányoldal tűnik a választások esélyesének, a baloldal pedig tanácstalannak, és bénultnak.

Ebben a helyzetben hoz fordulatot a Gyurcsány kezdeményezte akció. Amelyik nyomán Medgyessy és maga Kovács is váratlanul szembefordul a megállapodással, majd beindul az MSZP propagandagépezete. A gátlásosnak alig nevezhető manőver legfőbb célja a "23 millió román munkavállaló" beözönlésétől való - valójában alaptalan - félelmek felkeltése.

(...)

  • 210-ik oldal

A Gyurcsány és stábja által fölismert, kezdeményezett és organizált politikai manőver meghökkentő eredménnyel jár: a januári közvélemény-kutatások gyökeres fordulatot jeleznek.

(...)

"Két ilyen fordulópont volt, mint a kettőt mi csináltuk. Ezt is mi csináltuk, meg a köteles akciót is."

Arról a közismert esetről van szó, amikor Kövér László a választási harc finisében egy viszonylag szűk körű, mondhatni, belterjes rendezvényen a hívek körében valami olyasmit mond, hogy ha azokra hallgatnánk, akik nem látják a kormány vezette országépítés eredményeit, akik a kiábrándultság, a reménytelenség, a nihil légkörét terjesztik, akkor akár le is mehetnénk a pincébe, és felköthetnénk magunkat. (...) Semmi kétség: ami elhangzik az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. De amit mond az - rossz szándékkal - ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak felhasználni a benne rejlő lehetőségeket. Megfelelő szövegkörnyezetben tálalva, és kellően leegyszerűsítve ismételgetni az elmondottakat. És bizony, a választási harcban az ellenfelet ritkán vezeti jó szándék.

(...)

"Kövér mondja, amit mond. Többször mondja, meg is jelenik a sajtóban. Semmi nincsen belőle. Elsikkad, csak egy hír a sok közül. (...)

  • 211-ik oldal

Úgy tűnik, elvesztjük a választásokat. Összehívok magamhoz öt embert. Pontosabban hármat, merthogy összesen vagyunk öten. Mi ketten: Klára meg én, és jön Gál Zoli meg még két ember, akiknek a nevét nem fogom megmondani. Azért nem, mert a magyar reklámszakmában ma jó nevű emberek. A piacon működnek, ártana nekik a dolog. Tehát Gál ott van, a feleségem, meg ez a két ember... Mi a csudát lehet itt még tenni? Többek között elhangzik, hogy semmit. Mert vége a történetnek. Nem lehet már fordítani, nincs rá idő.

Valamikor későn jön ez a kötéldolog, ami elhangzik Kövér szájából. De akkor az első híradás már vagy tíz napja megvan, és senki nem foglalkozik vele. A szokásos botrányok közül, melyek menetrendszerűen jönnek elő a kampányban, ez az egyik. (...)

És azon a pénteken, ott nálunk, úgy döntünk, hogy ezt a kötélügyet kell megcsinálni. Mert ebben a kötélben ott van mindez a félelem, ami a Fidesszel szemben valami módon létezik. Valóban létezik. És akkor elindul mindenkinek az agya, még ott éjszaka megszületnek a sztoriboardok, hogy hogyan kell ehhez reklámfilmet készíteni, milyen rádióklipp lehet ebből, hogyan nyikorog a kötél, szóval hogyan lehet ezt megcsinálni."

Nagyon remélem, hogy ezután senkinek nincs egy szemernyi kétsége se a felöl, hogy egy olyan álságos marketingmozzanat volt a múlt csütörtöki sajtótájékoztató, melynek érdekében ezek a körök még azt sem tartották túl nagy áldozatnak, hogy nagyon nehéz helyzetbe hozzanak három embert, akik közül kettő a Lánchíd rádió munkatársa.

Mit nekik emberi életekkel való játszadozás.

By SoDI


 
 
0 (0)
Jelentkezz be a szavazáshoz!