Mint ahogy eddig is, a szcientológiával kapcsolatban a továbbiakban is szeretnék elfogulatlanul szemlélődő, független harmadik fél maradni, tehát az újságíró-etika szabályai szerint megpróbálok tartózkodni a határozott véleménynyilvánítástól, így az alábbiakban - szokásomhoz híven - mindkét oldal érveire található utalás.


Beck ZsoltAz 1970-es születésű Beck Zsolt 1994-ben diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (mai nevén Corvinus). Ezután öt éven keresztül volt a Daewoo Motor Kft kereskedelmi igazgatója, majd 2001-től a Fiat Magyarország Kft-nél töltötte be ugyanezt a posztot.

Jelenleg a Beck and Partners International HR Consulting tanácsadó cég tulajdonosa, valamint - a Heti Válasz szerint - a Magyarországi Szcientológia Egyház új központjának védnöke.

Beck úr neve először 2002-ben jelent meg az egyház nemzetközi anyagaiban. 2004 decemberében érte el a Clear állapotot. Ekkor szerezte meg a sunshine rundown auditálási minősítést is. 2005 februárjában teljesítette az új OT I-es szintet. Ugyanezen év áprilisában már OT III, májusban pedig OT V-es. A későbbi előmeneteléről nincsenek pontos adatok.

Beck Zsolt 2008. május 25-én a Bourbon Gourmet rendezvényházban tartott Dianetika ünnepnél magára vállalta, hogy az eltévedt szcientológusokat útba igazítja a hátsó bejárathoz, nehogy belefussanak a magyarországi Anonymous tüntetésébe. Ennek keretében nézeteltérése támadt az Index operatőrével, kicenzúráztatta a saját arcát, valamint velem is töröltette a róla készült képanyagot.

Bár ezután megajándékozott egy Dianetika könyvvel, ami ugyan nyomdahibás volt, de azóta kicseréltettem a budapesti Orgban. Ezúton is köszönöm még egyszer, és innen üzenem, hogy a felét már elolvastam. :)

Röviden ennyit tudunk róla.


Hogy miért érdekes a személye?

Nos, én úgy látom, hogy az életrajza alapján Beck úr egy kiemelkedően sikeres üzletembernek tűnik, olyasvalakinek, akinek az életét a legtöbb ember megirigyelhetné. Ha őt nézzük, vagy például Lenkei doktort, akinek olyan jól megy, hogy egyes hírek szerint kapásból mintegy 600 millió forinttal (!!!) tudta támogatni az egyházát, akkor igen nehezen rajzolódik ki előttünk egy olyan szervezet képe, amelyik tönkreteszi, szörnyű állapotba juttatja, elszakítja embertársaitól, majd végül öngyilkosságba kergeti a tagjait. (Ez a 600 millió Ft forrással megtámogatott Anonymous adat)

  • Beck úrral kapcsolatban talán csak annyi határozott negatívum említhető meg, hogy lám, hajat még a magasabb OT szintek sem növesztenek. :DDD

Nem állítom persze, hogy esetlegesen nincs valós alapja az ő sikertörténetüktől eltérő, szélsőséges tapasztalatok némelyikének is (ilyen egyedi esetekhez lásd például Lisa McPherson tragédiáját, vagy Horváth István esetét), de az ennek ellenére is megjegyzendő, hogy külső szemlélőként itt egy apró ellentmondást vélhetünk felfedezni a szcientológia állítólagos ártó hatásai, és az életben remekül teljesítő egyháztagok kiemelkedő sikerei között.

A többi mellett szerintem ez is egy megfontolandó körülmény, már a teljes kép érdekében persze. Az éremnek ugyanis mindig két oldala van.

By SoDI

Kapcsolódó:


 
 
0 (0)
Jelentkezz be a szavazáshoz!