Tekinthetjük súlyos hibának, hogy bevallottan félkész, szándékosan biztonsági funkciók nélküli termékre eresztettem rá a zsidókat. Azt ugyanakkor, hogy tesztelés gyanánt az általam képviselt nemzeti eszmék elleni frusztrált gyűlölettől vezérelve a közöttünk meglévő politikai vitába egy független harmadik felet, a megrendelőmet is belekeverik, és trágár e-mailekkel árasztják el a postaládáját, még tőlük sem feltételeztem. (Egyébiránt innen is jelzem, hogy hasztalanul: a megrendelőm tökéletesen megértette a helyzetemet.)

Tekinthetjük súlyos hibának, hogy egyszerűbb jelszót használtam több helyen is, melyet így viszonylag könnyedén fel tudtak törni. Azt ugyanakkor, hogy mindezt rombolásra, más munkájának a szándékos, és értelmetlen tönkretételére használják, még tőlük sem feltételeztem. Ha én valamilyen módon hozzáférést szereznék a legordasabb balos oldalakhoz, akkor sem törölném őket, legfeljebb hozzátennék néhány vicces tartalmat, valamint esetleg a YouTube videókat kiegészíteném néhány - később könnyedén törölhető - extra szövegdobozzal. A neten lévő tartalom pusztítása ugyanakkor soha a büdös életben nem jutna eszembe. A legundorítóbb kommunista, vagy zsidó szemétséget is a helyén hagynám, még akkor is, ha lehetőségem lenne örökre eltüntetni őket a nyilvánosság szeme elől. Egy plurális társadalomban a politikai tartalomra ugyanis reagálni illik, válaszvideót publikálni hozzá, illetve ki kell parodizálni. De semmiképp sem elpusztítani. Virágozzék ezer virág.

Egy alsó-középosztálybeli, szorgalmasan dolgozó, szerény körülmények között élő fiatalt irritálhatja, ha valakinek hozzám hasonlóan saját lakása és autója van. Irritálhatja, és igazságtalannak tarthatja, hogy ugyanez az ember emellett szociális támogatásokra is jogosult, melyeket kényszerűségből rendszeresen igénybe is vesz. Lehet vitatkozni azon, hogy helyes-e az a szabályozás, ami a személyes jövedelem mértékéhez köti a rászorultságot, és senkit sem kényszerít arra, hogy átmeneti nehézségei miatt eladja a feje fölül az egyetlen édes otthonát. Mindez lehet egy legitim vitaalap. Ha valakinek erről véleménye van, le lehet írni. De ez akkor sem alap a gyarapító munka pusztítására kizárólag azért, mert az alkotó éppen más élethelyzetben van, mint mi.

Mert mégis milyen alapon várhat el a saját helyzete iránt empátiát az, aki mások felé maga sem gyakorolja ezt? Én például nem nézek le egyetlen társadalmi osztályt sem.  Kizárólag a különféle káros MENTALITÁSOKAT ítélem el. (Ilyen szennyes, undorító mentalitás az, amikor egy alsó-középosztálybeli ember rátámad a szegényekre, amiért nem képesek pénzt keresni; rátámad a gazdagokra, mert biztos tolvajok; rátámad a középosztályra, mert szerinte kizsákmányolják őt; rátámad a tanulókra és a nyugdíjasokra, amiért nem növelik a GDP-t; valamint rátámad a közalkalmazottakra, amiért adóforintokból élnek - vagyis amikor valaki szó szerint MINDENKIRE rátámad, aki nem saját maga.)

Egy szorgalmasan dolgozó fiatalt irritálhatja, hogy miközben ő a napi munkától fárad, addig azok, akik fizikailag nem alkalmasak az ő feladatára, a saját lehetőségükhöz illő kereseti lehetőséget kénytelenek keresni maguknak. Lehet valakit az egészségügyi állapota miatt ostorozni, és alpári módszerekkel büntetni, ez azonban rosszabb és aljasabb emberi mélység a nácikról költött legbrutálisabb rémképekknél is.

Lehet valakinek a végtelen, bölcs türelmét és akár évekig tartó nyugodt kivárását frusztráltan és idegesen szemlélni, azonban ha egy ember amiatt haragszik meg valakire, mert a másik tőle eltérően nem egy stresszes, kapkodó, nyomorult idegbeteg, akkor az illető csak saját magát minősíti.

Lehet egy idős hazafi lelkesen készített tartalmait is törölgetni, kizárólag azért, mert haragszunk a technikai segítőjére, csak éppen szar emberek leszünk ettől.

Ezek olyan szintű emberi mélységek, melyeket én elképzelni sem tudok. Én ilyen alpári gondolatokra és tettekre - talán genetikailag is - képtelen lennék. Ők viszont mások. Nekik ez a lételemük. Nem hiába mondta meg az igazat róluk a történelem ezernyi híres személyisége.

By SoDI


 
 
3,7 (3)
Jelentkezz be a szavazáshoz!