Jelen bejegyzés az alábbi blog egy eldobott piszkozata:

sodi.freeblog.hu

Fortélyos félelem igazgat - 2009.03.01. 18:18:17

Miután már előre látom, hogy a most induló kezdeményezésem heves támadások kereszttüzébe rak engem, már az elején arra szeretnék kérni mindenkit, hogy csak az írás teljes szövegének végigolvasása után nyilvánítson csak véleményt. Minden olyan felvetést, melyet a bejegyzésben már kimerítően megválaszoltam, törölni fogok. Természetesen köszönettel fogadok minden észrevételt, amennyiben képes új, már jó előre meg nem magyarázott dolgokra rávilágítani.


Nos, a Pál Marcival folytatott beszélgetésem gondolkodtatott el engem arról, hogy valószínűleg sokakat a félelem tart vissza attól, hogy kiálljanak az igazukért. A legtöbb ember számára a legegyszerűbb szabálysértési bírságok is akkora tételt jelentenek, hogy ezerszer is meggondolják, kimenjenek-e egyáltalán az utcára, ha ott az előzetes hírek szerint eseménydús történések várhatóak.

A hatalom alighanem elérte a célját azzal, hogy megalkotta azt a gumiszabályt, mely alapján már rendőri intézkedéssel szembeni passzív engedetlenség okán is eljárás alá lehet vonni bárkit. Joggal lehet ott a félsz még a békés tüntetés szándékával érkező emberekben is, nehogy valamely mozzanatát engedetlenségnek minősítse az intézkedő rendőr. Mindez voltaképpen az egész jogszabály alkotmányellenességét megalapozza, nem csoda tehát, hogy a Nemzeti Jogvédő Alapítvány mindent megtesz a engedetlenség tüntethetőségének eltörléséért.

Igen ám, azonban az is jó előre megjósolható, hogy még abban az esetben is, ha esetelegesen siker koronázza a fáradozásaikat, az Alkotmánybíróság ezt csupán a kihirdetés napjától teszi majd hatályossá, azaz mindenkinek, akit korábban bírságoltak meg, továbbra is ki kell majd fizetnie a büntetését.

Én magam is osztom azt a véleményt, hogy amíg csak lehetséges, törvénytisztelő magatartást kell tanusítani, azonban 2006-ból arra is emlékeznünk kell, milyen döbbenetes hatást tud kiváltani az emberekből a hatalmi provokáció nyomán kialakult érthető és indokolható szándékváltás. Bárkivel előfordulhat olyan szituáció, hogy a jó erkölcs szabályai szerint abszolút a tőle adott helyzetben elvárható módon cselekedett, mégis egy hatósági eljárás szenvedő alanyaként találja magát. Pedig csak élni szeretett volna az alapvető alkotmányos jogaival.