egoblog!

Miután sok olyan irányú kritikát kaptam, miszerint túlságosan egoista módon szerkeszteném meg ezt a blogot (mely különben a címéből fakadóan is egy egoblog), mostantól a fenti jelöléssel jelzem, ha egy bejegyzés szerény személyemről szól. Lehetőséget biztosítok ezzel azoknak, akiket nem érdekelnek a velem kapcsolatos dolgok, hogy olvasás nélkül ugorhassák át a vonatkozó bejegyzéseket.

Mindent a kedves olvasókért...


A minap egy kommentelő előhozakodott a régóta tervezgetett ingatlanhirdetési oldalammal, mellyel már 2006 óta készülök elindulni, azonban idő hiányában ez még máig nem történt meg. Amint leírtam, hogy most már hamarosan tényleg elstartolok, az illető hosszasan ecsetelte, hogy a gazdasági válság közepén teljesen értelmetlen ingatlanhirdetéssel próbálkozni, mert mélyrepülésben van a piac.

Az első válaszom természetesen az volt, hogy valójában álmodni sem lehetne ennél kiválóbb alkalmat az indulásra, hiszen akkor, amikor hirtelen eltűnnek a hagyományos vásárlók, az eladók minden korábbinál nagyobb erőfeszítéseket hajlandóak tenni annak érdekében, hogy megfelelő áron túladhassanak a tulajdonukon.

Sőt, amikor minden korábbinál több ember próbálja nyomott áron eladni a lakását, mert tisztában van vele, hogy még néhány milliós veszteséggel is jobban jár, mintha a bank fél áron vinné el a feje fölül, igencsak furcsa dolog a helyzetet kihasználni szándékozó speciális vételi igények visszaeséséről beszélni.

Van kereslet, és van kínálat is. Csak másmilyen.

Aki ügyesen mozog, annak a válság nem nehézség, hanem aranybánya. Ezt csak a hülye nem látja.

A kedves kommentelő következő felvetése az volt, miszerint az én (három évvel ezelőtti állapotban félkészen hagyott) megvalósításom kezdetleges, és a legkevésbé sem felhasználóbarát. Nos, egy hagyományos lelkületű ember ezen vérig sértődne, azonban én, aki az utóbbi hónapokban szó szerint minden pénzem online marketing szakirodalomra költöttem, már egészen másként működöm.

Pontosan tisztában vagyok vele, hogy ha a velem együtt érző emberek megdicsérnék a munkámat, az a legkevésbé sem segítene abban, hogy a rendszert a valódi eredményességet produkáló struktúra felé közelítsem. A valóság az, hogy elképzelni sem lehet hasznosabb segítséget annál, mint amikor valaki, aki képes a vásárló szemével gondolkodni, őszintén elmondja, hogy amit lát, az egy használhatatlan szar, ami jócskán átalakításra szorul.

Hasztalan ajnározásokból ugyanis semmit sem lehet tanulni.

A legvégső felvetése az volt a kommentelőnek, hogy teljesen felesleges a nagy tengerbe egy újabb cseppet önteni, amikor már eddig is 20-30 ingatlanhirdetési oldal működik magyar területen, melyből a 2-3 legnagyobbat lehet csupán komolyan venni.

Nos, annyiban tökéletesen igaza van az illetőnek, hogy az n+1-edik klón megalkotása teljességgel haszontalan, azonban itt jön képbe a Kék Óceán Stratégia.

Kék Óceán

Mindenkinek ajánlom elolvasásra az ezzel foglalkozó könyvet, azonban azok számára, akik a rövid összefoglalókat kedvelik, nagyon tömören előadom a benne lefektetett gondolat lényegét.

Kétféle óceán van. A vörös és a kék. A vörös óceán a vértől vörös. Azért van tele vérrel, mert a benne úszkáló halak a konkurenciaharcban nagyon sok sebet szereztek. A kék óceánban nincs vér. Ott ugyanis nincs konkurenciaharc sem.

A módszer lényege annyi, hogy mielőtt elindulnál, vizsgáld meg azokat a vállalkozásokat, akik már a piacon tevékenykednek. Készíts egy táblázatot, melyben összeírod, hogy milyen a kínálatuk, és melyikük miben a legerősebb. Ha elkészült a táblázat, akkor látni fogod, hogy egyik egy bizonyos jellemzőben erősebb, egy másik valami másban. Lesz olyan jellemző is, melynél az összes versenyző azonosan erős. Lesz azonban olyan is, melyben mindegyik gyenge.

Hogy a többiek így megállapított gyengesége legyen a mi új erősségünk?

Nem, ennél sokkal zseniálisabb a Kék Óceán Stratégia!

Azt mondja, hogy hozzunk be a rendszerbe eddig még figyelembe sem vett jellemzőt, amiben még garantáltan nem versenyez senki, és arra erősítsünk rá, azt kommunikáljuk!

Hogy ez a konkrét projektemnél miben mutatkozik majd meg, egyelőre nem árulom el. Annyit azonban igen, hogy az érdemi munka a háttérben zajlik, ezért az oldal jelenlegi kinézete alapján még senki se fog tudni következtetni arra, hogy hol található az én saját kék óceánom.

By SoDI


 
 
0 (0)
Jelentkezz be a szavazáshoz!